Definicja łacińska manu agere = prowadzić za rękę skojarzyła mi się ze zjawiskiem mikrozarządzania. Za wikipedią angielską:
źródło: https://en.wikipedia.org/wiki/Micromanagement
Chciałabym zacząć dyskusję i zapytać, jakie są Pana Doktora oraz Wasze opinie o mikrozarządzaniu? Czy uważacie, że mikrozarządzanie może w ogóle istnieć, czy może jest to “wymysł” pracowników, którzy mają złe podejście do wykonywania rozkazów szefa?
Moja opinia o mikrozarządzaniu, jest dosyć mocna i opiera się w dużej mierze na książce “No rules rules” (wydana w Polsce pod tytułem “Gdy regułą jest brak reguł”) o zasadach i normach panujących w Netflixie. Mikrozarządzanie jest bardzo częste (wg moich doświadczeń) w polskich, mniejszych firmach, a jest to nieoptymalne dla obydwu stron: manager nie skupia się na większych celach firmy lub zespołu, przez brak czasu, bo czas poświęca na skrupulatne kontrolowanie każdego pracownika, a pracownik nie czuje, że jego potencjał i specjalistyczna wiedza zostaje wykorzystana.
W Netflixie, panuje bardzo duże zaufanie do pracownika i kierowanie za pomocą kontekstu, a nie kontroli. Lider ma za zadanie dostarczyć wszelkich informacji pracownikom, aby osiągali jak najlepsze cele i sami kierowali swoją pracą. Implikuje to rozkwit kreatywności pracowników i wprowadzenia szybkich innowacji, co z kolei powoduje konkurencyjność na rynku usług, które Netflix dostarcza.
Kilka lat temu, gdy czytałam tę książkę, pracowałam w firmie, która wszystkie rzeczy po kolei opisywane w tej książce robiła na odwrót, łącznie np. z proponowaniem premii dla pracowników na stanowiskach kreatywnych (co wg. książki No rules rules przekłada się na spadek kreatywności u tych pracowników), dlatego mocno zapadła mi w pamięć. Obecnie jestem w organizacji, gdzie faktycznie mam odpowiedzialność za moje zadania i podejmuję samodzielnie decyzje, co zwiększyło moją motywację, a moja superwizorka wskazuje kierunek działań całego zespołu z lotu ptaka.
Z drugiej jednak strony za duża swoboda, brak ukierunkowania w zadaniach i oczekiwaniach, czyli niejednoznaczność w pracy są dużym składnikiem powodującym wypalenie zawodowe, wg. tego artykułu, który również polecam: https://forum.effectivealtruism.org/posts/NDszJWMsdLCB4MNoy/burnout-what-is-it-and-how-to-treat-it
Jestem bardzo ciekawa opinii w tym temacie, też mogę rozwinąć kwestie, które tu poruszyłam dość pobieżnie.