Żywność lokalna o znanym
pochodzeniu i często tradycyjnym składzie ceniona jest ze względu na swoją
wysoką jakość. Stanowi ona alternatywę dla
produktów spożywczych wytwarzanych
na masową skalę. Zastosowane metody produkcji i surowce sprawiają, że żywność
ta jest droższa niż wyroby konwencjonalne. W związku z tym powstaje zagrożenie
wytwarzania przez nieuczciwą konkurencję żywności będącej imitacją produktów
tradycyjnych i regionalnych, często charakteryzującej się znacznie niższą
jakością i brakiem unikalnych właściwości.
W ramach przedmiotu przedstawiona są aktualne przepisy dotyczące produktów regionalnych i tradycyjnych. Omawiane są zasady rejestracji, zakres ochrony oraz znakowanie tego typu żywności. Wskazywane są procedury kontroli jej jakości.
Przedstawione są aktualne trendy i opinie konsumentów dotyczące żywności tradycyjnej i regionalnej.
Studenci poznają charakterystykę i wyróżniające cechy polskich produktów zarejestrowanych przez Komisję Europejską. Przedstawione są także dane dotyczące produktów zarejestrowanych w innych krajach Unii Europejskiej. Ponadto studenci nabywają wiedzą z zakresu zasad uczestnictwa w dobrowolnych systemach potwierdzających wysoką jakość i unikalne cechy żywności.- Profesor: Halagarda Michał
Na e-Konsultacje zapraszam moich studentów , a także wszystkich zainteresowanych kontaktem ze mną. Postaram się na bieżąco odpowiadać na Państwa pytania
- Profesor: Halagarda Michał